Uncategorized

Ο Σταλινισμός σαν αναδυλόμενος «ιός» ΚΑΙ των αντι-εξουσιαστών !

Η εικόνα στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο...

Image via Wikipedia

Μέσα στη συνομωσιολογία (σαν μέσο) υπάρχει και ο συνήθης κεντρικός σκοπός του «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας«, ή της ακραίας δαιμονοποίησης / πόλωσης, κλπ.

Κάνοντας μια “Ζιζεκική ανάλυση” των επιθετικών μεταλλάξεων που γίνονται τώρα στον «αντι-εξουσιαστικό χώρο» της χώρας μας…
…θάλεγα πως η κύρια μετάλλαξή του παραδόξως ρέπει στον ίδιο τον ΠΥΡΗΝΑ του Σταλινισμού. Ιδού γιατί:

  • Διότι ο πυρήνας της Σταλινικής ιδεολογίας έγκειται στη Δαιμονοποίηση των Διαφωνούντων, των  Άλλων, οι οποίοι ταυτίζονται με το Απόλυτο Κακό, σαν «εχθροί του λαού«, και ΕΠΟΜΕΝΩΣ θεωρούνται αναλώσιμο υλικό, άξιο να εξοριστεί, να βασανιστεί ή και να εκτελεστεί. ΑΥΤΟ είναι ο Σταλινισμός. Οπότε:
  • Στο βαθμό που οι αναρχικοί “αποφάσισαν” νατελειώνουν επιτέλους με το Σταλινισμό(όπως εξηγεί ένα πρόσφατο άρθρο στο Indymedia)… παραδόξως αποφάσισαν να «εγκαταστήσουν» στην κεφάλα τους το… ίδιο ΣΑΠΙΟ “ιδεολογικό λογισμικό” που αποτελεί τον πυρήνα του ίδιου του Σταλινισμού !!!

ΑΠΟ τη στιγμή που ο Αλλος, ο διαφωνών, θεωρείται αναλώσιμος Απόλυτα Κακός, Εχθρός του Λαού… ΟΛΑ έπονται. Για τους αναρχικούς, αυτό ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι δεν ισχύει, επειδή (δήθεν) ο “Κακός Αλλος” είναι (μόνο) ο “Σταλίνας τραμπούκος”. ΜΕ τη διαφορά ότι… ακριβώς το ίδιο ΗΔΗ σκέπτονται και οι Σταλίνες. Γι’ αυτούς π.χ. είναι αδιανόητο να πειράξουν τον απλό εργάτη, το μεροκαματιάρη, τον απλό αριστερό, κ.ο.κ. αλλά… η ιδέα του να σπάσουν στο ξύλο (ή να σκοτώσουν) έναν «εχθρό του λαού», π.χ. «αναρχικό» με εισαγωγικά (ή «πράκτορα») είναι γι’ αυτούς ψωμοτύρι.

Από την άλλη πλευρά…

  • Ενας χαζός Κνίτης με κράνος που δέρνει άσχημα έναν άσχετο, όπως έγινε στις 20 Οκτώβρη σχεδόν σίγουρα δεν έχει την παραμικρή υποψία ότι αυτός που έδειρε ΔΕΝ ΗΤΑΝ “φασίστας” ή “ασφαλίτης” ή γενικά “εχθρός του λαού”.

Θα μου πείτε… το ίδιο έγινε και στα Ες-Ες του Χίτλερ (όσον αφορά το «εχθρός του λαού»).

  • Ε, ναι. Περίπου το ίδιο. Μόνο που… τα Ες-Ες είχαν εκπαιδευτεί και για να κάνουν βασανιστήρια, να θεωρούν τις κατώτερες φυλές αναλώσιμες και για άλλα πολλά (καθόλου φιλο-λαϊκά, αφού η φυλή και το έθνος ήταν υπεράνω του λαού).

Το μεγάλο παράδοξο του Σταλινισμού, που έχει αναλύσει σε βάθος ο αντι-σταλινικός Ζίζεκ είναι ότι ο Σταλινισμός δεν ήταν μια “αντι-λαϊκή δικτατορία” αλλά μια αιματηρή δικτατορία που είχε ΑΝΑΓΚΗ τα “φιλο-λαϊκά” ιδεολογικά στοιχεία της. Γι’ αυτό και τα περισσότερα θύματα του Σταλινισμού έπρεπε να ομολογήσουν πρώτα την ενοχή τους. Βασανίζονταν κρυφά, βέβαια, για να αποσπαστούν ομολογίες. Αλλά ο στόχος του Σταλινικού Τρόμου ήταν να φαίνεται πάντα πως τα θύματά του ήταν «συνωμότες κατά του λαού». Κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ αναγκαίο στη Χιτλερική Γερμανία, όπου η επίσημη ιδεολογία ενσωμάτωνε άκρως βάρβαρα αντι-ανθρωπιστικά στοιχεία. Εκεί δεν χρειαζόντουσαν ομολογίες. Το καθεστώς δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν.

Αρχικά, σχόλιό μου στην ανάρτηση «Σε αναζήτηση λογικής!!!»  25/10/2011 |του  :

Πολύ σωστό άρθρο, προσυπογράφω με… χέρια και πόδια! 🙂
Enhanced by Zemanta
Advertisements

About Omadeon

Programmer (A.I./Prolog/ASM), musician, blogger, etc.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog Stats

  • 24,321 hits
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: